Adag: 2 főre
Elkészítési idő: 5 perc
Sütési idő: 25 perc
Nehézségi szint: közepes
Étkezés: ebéd-vacsora
Elkészítési mód: sütés
Fogyasztási javaslat: tavasz, ősz-tél
Hozzávalók:
- 350 g basmati rizs
- 1/4 teáskanál fekete bors
- 2 teáskanál koriander
- 1 evőkanál kókuszpehely
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 250 g mung bab
- 1/4 teáskanál só (ásványi só)
- Fél liter víz
Az egészséges recept elkészítése:
1. Használjuk a rizst, a mung babbal és vízzel az indiai idly tészta elkészítéséhez:
- Áztassuk be a rizst és a mung babbal külön edényekben egy éjszakára, 1 csésze vízzel.
- Másnap reggel szűrjük le a mung babot, majd adjuk hozzá a rizshez és a vízhez. Keverjük simára.
- Várjunk 2 napot, vagy amíg buborékok képződnek, és a keverék erjesztett illatú lesz. Meleg éghajlaton az erjedés csak 8 órát vesz igénybe. Adjunk hozzá sót és óvatosan keverjük össze.
2. Kenjük ki a tepsit. Indiában speciális tányérokat használnak a gőzöléshez, de egyébként tésztát is önthetünk és főzhetünk benne. Hagyjuk állni 20 percig, hogy a tészta kissé megkeljen és könnyebb, bolyhosabb legyen idly-hez.
3. Pároljuk tíz percig, vagy amíg könnyű és bolyhos nem lesz.
4. Melegítsünk fel egy nagy serpenyőt, majd adjunk hozzá kókuszolajat. Amikor felolvad, öntsünk rá egy merőkanállal az üres tésztából a serpenyőbe, hogy nagy, bolyhos palacsintákat készítsünk. Várjunk, amíg buborékok keletkeznek a palacsinta széle mentén, majd fordítsuk meg és süsük meg a másik oldalát is. Óvatosan emeljük ki, amikor aranybarnák lesznek.
5. Díszítsük törött borssal, sóval, kókuszreszelékkel és korianderrel. Továbbá, ha még kielégítőbb ízt szeretnénk, adjunk hozzá reszelt sajtot is.
Indiában ehhez a palacsintához gyakran kókuszdióból, korianderből és chiliből készült csípős chutney-t szolgálnak fel. Nyugodtan kísérletezz különféle chutney-kal és szószokkal a saját ízlésed szerint.
Commentaires