top of page
Szerző képeAdrienn Ferenczi

Kókuszos-korianderes, sós palacsinta

Frissítve: 2023. nov. 23.


Adag: 2 főre

Elkészítési idő: 5 perc

Sütési idő: 25 perc

Nehézségi szint: közepes

Étkezés: ebéd-vacsora

Elkészítési mód: sütés

Fogyasztási javaslat: tavasz, ősz-tél



Hozzávalók:

- 350 g basmati rizs

- 1/4 teáskanál fekete bors

- 2 teáskanál koriander

- 1 evőkanál kókuszpehely

- 1 evőkanál kókuszolaj

- 250 g mung bab

- 1/4 teáskanál só (ásványi só)

- Fél liter víz


Az egészséges recept elkészítése:


1. Használjuk a rizst, a mung babbal és vízzel az indiai idly tészta elkészítéséhez:

- Áztassuk be a rizst és a mung babbal külön edényekben egy éjszakára, 1 csésze vízzel.

- Másnap reggel szűrjük le a mung babot, majd adjuk hozzá a rizshez és a vízhez. Keverjük simára.

- Várjunk 2 napot, vagy amíg buborékok képződnek, és a keverék erjesztett illatú lesz. Meleg éghajlaton az erjedés csak 8 órát vesz igénybe. Adjunk hozzá sót és óvatosan keverjük össze.

2. Kenjük ki a tepsit. Indiában speciális tányérokat használnak a gőzöléshez, de egyébként tésztát is önthetünk és főzhetünk benne. Hagyjuk állni 20 percig, hogy a tészta kissé megkeljen és könnyebb, bolyhosabb legyen idly-hez.

3. Pároljuk tíz percig, vagy amíg könnyű és bolyhos nem lesz.


4. Melegítsünk fel egy nagy serpenyőt, majd adjunk hozzá kókuszolajat. Amikor felolvad, öntsünk rá egy merőkanállal az üres tésztából a serpenyőbe, hogy nagy, bolyhos palacsintákat készítsünk. Várjunk, amíg buborékok keletkeznek a palacsinta széle mentén, majd fordítsuk meg és süsük meg a másik oldalát is. Óvatosan emeljük ki, amikor aranybarnák lesznek.


5. Díszítsük törött borssal, sóval, kókuszreszelékkel és korianderrel. Továbbá, ha még kielégítőbb ízt szeretnénk, adjunk hozzá reszelt sajtot is.


Indiában ehhez a palacsintához gyakran kókuszdióból, korianderből és chiliből készült csípős chutney-t szolgálnak fel. Nyugodtan kísérletezz különféle chutney-kal és szószokkal a saját ízlésed szerint.

34 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page