top of page
Szerző képeAdrienn Ferenczi

Mung Dal Kitchari (Vata csökkentő)

Frissítve: 2023. nov. 25.



Adag: 4 főre

Előkészítési idő: 10 perc

Sütési idő: 60 perc

Nehézségi szint: egyszerű

Étkezés: ebéd vagy vacsora

Stílus: ájurvédikus

Fogyasztási javaslat: tavasz, ősz-tél


Hozzávalók:

- 1/4 tk ajwain

- fél kg basmati rizs

- 1 tk kömény

- 2 evőkanál ghee (tisztított vaj)

- 2,5 cm friss gyömbér


- 1/4 tk hing (asafoetida)

- 400 g mungóbab

- 1 tk mustármag

- 1/2 tk ásványi só

- 1/2 tk kurkuma

- 2 liter víz

- opcionális: 1 evőkanál jaggery (nyerscukor)


Az egészséges recept elkészítése:


1. Ha lehetséges, használjunk félbevágott mung babot.


2. A főzés előtt áztassuk be a mungóbabot néhány órára, majd csepegessük le.


3. Forraljuk fel a mungóbabot 2 liter vízben, majd szedjük le a tetején keletkező habot. Ezután szűrjük le a folyadékot, majd adjunk hozzá további 2 liter vizet.


4. Közben a gyömbért mozsártörővel pépesítsük vagy vékonyra szeleteljük. Tegyük félre a mustármagot. A maradék fűszereket keverjük össze 1 tk vízzel, majd pépesítsük.


5. A mustármagot gheeben pirítsuk addig, amíg pattogni nem kezd.


6. Adjuk hozzá a fűszerpasztát, oszlassuk el a serpenyőben, és pirítsuk harminc másodpercig.


7. Keverjük hozzá a fűszereket a mungóbabhoz. Vegyünk ki egy keveset a levesből, majd öntsük át a serpenyőben maradt fűszereket a forrásban lévő mungóbabba.


8. Egy óra elteltével, vagy amikor a mungóbab kezd megpuhulni, adjuk hozzá a fehér basmati rizst és még egy csésze vizet.


9. Főzzük puhára, alacsony lángon, 20-25 percig.

19 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page