Adag: 4 főre
Előkészítési idő: 10 perc
Sütési idő: 60 perc
Nehézségi szint: egyszerű
Étkezés: ebéd vagy vacsora
Stílus: ájurvédikus
Fogyasztási javaslat: tavasz, ősz-tél
Hozzávalók:
- 1/4 tk ajwain
- fél kg basmati rizs
- 1 tk kömény
- 2 evőkanál ghee (tisztított vaj)
- 2,5 cm friss gyömbér
- 1/4 tk hing (asafoetida)
- 400 g mungóbab
- 1 tk mustármag
- 1/2 tk ásványi só
- 1/2 tk kurkuma
- 2 liter víz
- opcionális: 1 evőkanál jaggery (nyerscukor)
Az egészséges recept elkészítése:
1. Ha lehetséges, használjunk félbevágott mung babot.
2. A főzés előtt áztassuk be a mungóbabot néhány órára, majd csepegessük le.
3. Forraljuk fel a mungóbabot 2 liter vízben, majd szedjük le a tetején keletkező habot. Ezután szűrjük le a folyadékot, majd adjunk hozzá további 2 liter vizet.
4. Közben a gyömbért mozsártörővel pépesítsük vagy vékonyra szeleteljük. Tegyük félre a mustármagot. A maradék fűszereket keverjük össze 1 tk vízzel, majd pépesítsük.
5. A mustármagot gheeben pirítsuk addig, amíg pattogni nem kezd.
6. Adjuk hozzá a fűszerpasztát, oszlassuk el a serpenyőben, és pirítsuk harminc másodpercig.
7. Keverjük hozzá a fűszereket a mungóbabhoz. Vegyünk ki egy keveset a levesből, majd öntsük át a serpenyőben maradt fűszereket a forrásban lévő mungóbabba.
8. Egy óra elteltével, vagy amikor a mungóbab kezd megpuhulni, adjuk hozzá a fehér basmati rizst és még egy csésze vizet.
9. Főzzük puhára, alacsony lángon, 20-25 percig.
Comentarios