top of page
Szerző képeAdrienn Ferenczi

Ghee (tisztított vaj)

Adagok: -

Előkészítési idő: 0 perc

Főzési idő: 30 perc

Nehézségi szint: könnyű

Típus: reggeli

Stílus: ázsiai

Elkészítés: főzés

Fogyasztási javaslat: ősz-tél



Ghee: a ghee vajból készül, amelyből kivonták a vizet és a nehezen emészthető, koleszterint termelő tejszilárd részeket. A ghee elkészítéséhez a vajat fel kell forralni, majd a cukor, a fehérjék és a telített zsírok - azaz a tejszilárd részek - kicsapódnak és leülepednek az aljára. Ezután a gheet átöntik egy sajtkendőn vagy hasonlóan finom szűrőn keresztül.


A vajat a felolvasztásához, helyezd egy kis lábasba közepes lángon. Forrald fel, majd csökkentsd a hőmérsékletet közepesen alacsonyra, mert a vaj tejszilárd részei hajlamosak megégni, ha túl gyorsan főzik.


A vajnak több "fejlődési" szakasza van. Először ropogni és pattogni fog, ami azt jelzi, hogy a víz még nem párologott el belőle. A felszín habos lesz és opálos. A ghee elöszőr homályos lesz. Majd a habzás megváltozik, és a ghee átlátszóvá válik. Elkezd pezsegni, és mélyebb, arany sárga színt kap. Csökkentsd a hőmérsékletet, amíg a ghee csak éppen bugyborékol. Végül észre fogod venni, hogy a vaj alján lévő tejszilárd részek megpirulnak. Kapcsold ki a hőt és szűrd le. A ghee legjobban akkor szűrhető, amikor forró.


Ne keverd meg a gheet főzés közben!


135 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page