top of page

Ayurvédikus receptek Vata dosha számára: Melegítő mung dhal!




A három fő dósa – Vata, Pitta és Kapha – közül a Vata dosha képviseli a levegő és éter elemeit. Ha túlságosan aktív a Vata, az idegességhez, szorongáshoz, puffadáshoz, száraz bőrhöz vagy álmatlansághoz vezethet. Az ayurvéda szerint ilyenkor melegítő, olajos, nyugtató hatású ételek fogyasztása ajánlott.




Íme egy Ayurvédikus mung dhal recept Vata dósáknak! :)


mung dhal egy tálban kép
Mung Dhal


Ez a mung dhal recept tökéletes választás, ha egy melegítő, könnyen emészthető, Vata-barát ebédet szeretnél. Gazdag fehérjében, enyhén fűszeres, és kiválóan kombinálható főtt basmati rizzsel vagy chapatival.


Hozzávalók:


  • 1 csésze sárga mung dhal (félbevágott mungóbab)

  • 4 csésze víz

  • 1 evőkanál ghí (tisztított vaj) vagy kókuszolaj

  • 1 teáskanál őrölt koriander

  • 1/2 teáskanál őrölt kömény

  • 1/2 teáskanál kurkuma

  • 1 csipet asafoetida (hing) – segíti az emésztést

  • 1/2 teáskanál reszelt friss gyömbér

  • Só ízlés szerint

  • Friss korianderzöld tálaláshoz

  • (Opcionálisan: apróra vágott főtt zöldségek – pl. répa, cukkini, édesburgonya)



    Indiai fűszerek felhasználása képen
    Indiai fűszerek


Elkészítés:

  1. Mosd át alaposan a mung dhalt, majd áztasd be legalább 1 órára (vagy akár egész éjszakára).

  2. Egy lábasban forrald fel a vizet, add hozzá a dhalt, majd főzd fedő alatt kb. 25–30 percig, amíg teljesen megpuhul.

  3. Egy másik serpenyőben melegítsd fel a ghít, és pirítsd meg benne a fűszereket: köményt, koriandert, kurkumát, asafoetidát és gyömbért.

  4. Ha használsz zöldségeket, add őket is hozzá, és párold néhány percig.

  5. Öntsd a fűszeres keveréket a főtt dhalhoz, sózd meg, majd keverd jól össze.

  6. Főzd még pár percig együtt, amíg az ízek összeérnek.


Miért jó ez a recept Vatáknak?

  • Meleg és nedves, nem szárít – segít földelni a lebegő Vatát.

  • Könnyen emészthető – nem terheli meg az emésztőrendszert.

  • Fűszerek, mint a gyömbér és a kömény, csökkentik a puffadást, amit a Vata gyakran tapasztal.

  • A ghí táplálja a testet és az idegrendszert.


Összegzés

Az ayurvédikus receptek Vata dósáknak olyan ételeket kínálnak, amelyek megnyugtatják az idegrendszert, támogatják az emésztést, és melegítő, tápláló hatásúak. Ez a mung dhal recept tökéletes ebéd a Vata típus számára – egyszerű, gyorsan elkészíthető, és segít visszanyerni az egyensúlyt a mindennapokban.


További tippekért és receptekért kövesd az oldalt – hamarosan jövünk Pitta- és Kapha-barát fogásokkal is!


Comments


bottom of page