Adag: 4 főre
Előkészítési idő: 10 perc
Sütési idő: 60 perc
Nehézségi szint: egyszerű
Étkezés: ebéd-vacsora
Stílus: ájurvédikus
Fogyasztási javaslat: tavasz, ősz-tél
Hozzávalók:
- 350 g basmati rizs
- 4 darab babérlevél
- 1/4 teáskanál kardamom
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál szegfűszeg
- 1 teáskanál kömény
- 2 evőkanál ghee (tisztított vaj)
- 1,5 cm friss gyömbér
- 450 g mung bab
- 1/4 teáskanál ásványi só
- 1,5 liter víz
Az egészséges recept elkészítése:
1. Ha lehetséges, használjunk felezett mung babot. Főzés előtt áztassuk be a mungóbabot néhány órára, majd csepegtessük le. Forraljuk fel 2 liter vizet, majd kanalazzuk le a tetején keletkező habot. Ezután szűrjük le a folyadékot, és adjunk hozzá további 1,5 liter friss vizet a mung dalhoz.
2. Amikor a mungóbab megpuhult és feloldódott (1-3 óra a kívánt állagtól függően), morzsoljuk össze a gyömbért, a fahéjat, a kardamomot és a köményt. Kevés vízzel készítsünk sűrű masszát. Hagyjuk állni öt percig, majd pároljuk meg gheeben, amíg a fűszerek aromásak lesznek, de még mielőtt megbarnulnának. Öblögessük át a serpenyőt egy kevés vízzel, hogy a fűszerek maradék íze átitassa, majd adjuk a mung leveshez.
3. Adjuk hozzá a rizst és a többi hozzávalót a leveshez. Keverjük össze. Fedjük le, és lassú tűzön főzzük 20-25 percig, vagy amíg a rizsszemek megpuhulnak.
Komentarze