top of page
Szerző képeAdrienn Ferenczi

Mung Dal Kitchari (Kapha csökkentő)

Frissítve: 2023. nov. 25.


Adag: 4 főre

Előkészítési idő: 10 perc

Sütési idő: 60 perc

Nehézségi szint: egyszerű

Étkezés: ebéd-vacsora

Stílus: ájurvédikus

Fogyasztási javaslat: tavasz, ősz-tél


Hozzávalók:

- 350 g basmati rizs

- 4 darab babérlevél

- 1/4 teáskanál kardamom

- 1/2 teáskanál őrölt fahéj


- 1/4 teáskanál szegfűszeg

- 1 teáskanál kömény

- 2 evőkanál ghee (tisztított vaj)

- 1,5 cm friss gyömbér

- 450 g mung bab

- 1/4 teáskanál ásványi só

- 1,5 liter víz


Az egészséges recept elkészítése:


1. Ha lehetséges, használjunk felezett mung babot. Főzés előtt áztassuk be a mungóbabot néhány órára, majd csepegtessük le. Forraljuk fel 2 liter vizet, majd kanalazzuk le a tetején keletkező habot. Ezután szűrjük le a folyadékot, és adjunk hozzá további 1,5 liter friss vizet a mung dalhoz.


2. Amikor a mungóbab megpuhult és feloldódott (1-3 óra a kívánt állagtól függően), morzsoljuk össze a gyömbért, a fahéjat, a kardamomot és a köményt. Kevés vízzel készítsünk sűrű masszát. Hagyjuk állni öt percig, majd pároljuk meg gheeben, amíg a fűszerek aromásak lesznek, de még mielőtt megbarnulnának. Öblögessük át a serpenyőt egy kevés vízzel, hogy a fűszerek maradék íze átitassa, majd adjuk a mung leveshez.


3. Adjuk hozzá a rizst és a többi hozzávalót a leveshez. Keverjük össze. Fedjük le, és lassú tűzön főzzük 20-25 percig, vagy amíg a rizsszemek megpuhulnak.








142 megtekintés0 hozzászólás

Comentários


bottom of page