Adagok: 8
Előkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 35 perc
Típus: ebéd-vacsora
Stílus: nyugati
Elkészítés: sütőben sütve
Fogyasztási javaslat: ősz-tél
Hozzávalók:
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 3 egész sárgarépa
- 4 db datolya (szárított)
- 2 teáskanál édeskömény mag
- 2 evőkanál ghee (tisztított vaj)
- 1 csésze kefir (tejsavbaktériumokkal erjesztett tej)
- 450 g zabliszt
- 1/2 teáskanál só (ásványi só)
- 400 g tönkölyliszt
- 2 evőkanál nádcukor
- 80 g dió (az adagokat szabályozza)
Az egészésges recept elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 190°c hőmérsékletre. Készíts egy sütőpapírral bélelt sütőlemezt, vagy kenj ki egy nagy öntöttvas serpenyőt könnyen olajjal.
2. Egy közepes méretű tálban keverd össze az összes száraz hozzávalót - lisztek, édesítő, szódabikarbóna, sütőpor, só és édeskömény. Egy másik tálban keverd össze az összes nedves hozzávalót - reszelt sárgarépa, kefir tej, olvasztott ghee, datolya és a datolya áztató vizével, valamint a dióval.
3. Öntsd az nedves hozzávalókat a szárazakhoz, és keverd össze, amíg mindkettő teljesen egyesül. A tészta lesz sűrű és kicsit ragadós. Ha túl ragadós, adj hozzá több lisztet.
4. Szedd szét a tésztát 4-5 részre. Formázz 3 cm magas és 10-12 cm széles kerek cipókat, és helyezd legalább 6 cm távolságra egymástól a sütőpapírral bélelt sütőlemezen. Ha öntöttvas serpenyőt használsz, lehet, hogy külön-külön kell sütni a cipókat, vagy egy nagyobb cipót készíthetsz. Enyhén szórd meg a cipókat egy nagyon kis mennyiségű liszttel, és vágj egy "x"-et mindegyik tetejére egy késsel.
5. Süsd a előmelegített sütőben 30-35 percig. Vedd ki a sütőből, és tedd száradni a rácsra. Amikor teljesen kihűlt, tekerd be egy tiszta konyharuhába, és tárold száraz helyen. Melegen tálald, bő ghee-vel.
Comentários