top of page
Szerző képeAdrienn Ferenczi

Tartalmas szódabikarbónás kenyér

Frissítve: 2023. nov. 23.


Adagok: 8

Előkészítési idő: 15 perc

Főzési idő: 35 perc

Típus: ebéd-vacsora

Stílus: nyugati

Elkészítés: sütőben sütve

Fogyasztási javaslat: ősz-tél


Hozzávalók:

- 1 teáskanál sütőpor

- 1 teáskanál szódabikarbóna

- 3 egész sárgarépa

- 4 db datolya (szárított)

- 2 teáskanál édeskömény mag

- 2 evőkanál ghee (tisztított vaj)

- 1 csésze kefir (tejsavbaktériumokkal erjesztett tej)

- 450 g zabliszt

- 1/2 teáskanál só (ásványi só)

- 400 g tönkölyliszt

- 2 evőkanál nádcukor

- 80 g dió (az adagokat szabályozza)


Az egészésges recept elkészítés:


1. Melegítsd elő a sütőt 190°c hőmérsékletre. Készíts egy sütőpapírral bélelt sütőlemezt, vagy kenj ki egy nagy öntöttvas serpenyőt könnyen olajjal.


2. Egy közepes méretű tálban keverd össze az összes száraz hozzávalót - lisztek, édesítő, szódabikarbóna, sütőpor, só és édeskömény. Egy másik tálban keverd össze az összes nedves hozzávalót - reszelt sárgarépa, kefir tej, olvasztott ghee, datolya és a datolya áztató vizével, valamint a dióval.


3. Öntsd az nedves hozzávalókat a szárazakhoz, és keverd össze, amíg mindkettő teljesen egyesül. A tészta lesz sűrű és kicsit ragadós. Ha túl ragadós, adj hozzá több lisztet.


4. Szedd szét a tésztát 4-5 részre. Formázz 3 cm magas és 10-12 cm széles kerek cipókat, és helyezd legalább 6 cm távolságra egymástól a sütőpapírral bélelt sütőlemezen. Ha öntöttvas serpenyőt használsz, lehet, hogy külön-külön kell sütni a cipókat, vagy egy nagyobb cipót készíthetsz. Enyhén szórd meg a cipókat egy nagyon kis mennyiségű liszttel, és vágj egy "x"-et mindegyik tetejére egy késsel.

5. Süsd a előmelegített sütőben 30-35 percig. Vedd ki a sütőből, és tedd száradni a rácsra. Amikor teljesen kihűlt, tekerd be egy tiszta konyharuhába, és tárold száraz helyen. Melegen tálald, bő ghee-vel.



70 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page