
Adag: 4 főre
Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 60 perc
Étkezés: ebéd-vacsora
Elkészítési mód: főzés
Fogyasztási javaslat: tavasz, ősz-tél



Hozzávalók:
- 2 csipetnyi fekete bors
- 1/4 teáskanál kardamom
- 2 csipetnyi cayenne bors
- 8 g koriander
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál szegfűszeg
- 1 teáskanál kömény
- 2 darab fokhagyma
- 1,5 cm friss gyömbér
- 2 csipetnyi zöld chili
- 1 egész lime leve
- fél kg vörös lencse (masoor dal)
- 1/2 teáskanál ásványi só
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 2 egész paradicsom
- 1/2 teáskanál kurkuma
- 1,5 liter víz
- 3 apró fej sárga hagyma
Az egészséges recept elkészítése:
1. Áztassuk be a lencsét vízbe 2-12 órára. Ezután csepegtessük és jól öblítsük le.
2. Töltsük fel vízzel, a lencse magasságának kétszeresét. Adjunk hozzá sót és borsot. Forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük 60 percig.
3. A paradicsomot szeletekre vágjuk és hozzáadjuk.
4. 2 evőkanál napraforgóolajon megpirítjuk a hagymát. A fokhagymát a végén adjuk hozzá, mert hamar megég.
5. Dhalba keverjük.
6. Külön serpenyőben pépet készítünk a fűszerekkel, és a maradék olajon kisütjük. Hozzáadjuk a lencséhez.
7. Főzzük, lassú tűzön, időnként adjunk hozzá egy kis vizet. A lencse akkor kész, ha teljesen felolvadt, és a leves sima, turmixos és vizes. Ez általában 60 percet vesz igénybe. Lime-mal és friss korianderrel díszítjük.
Komentáře